Ventilacija

Energo Koncept d.o.o. surađuje sa najvećim proizvođačima i dobavljačima uz brandove poput: Soler&Palau, Systemair, Vortice, Helios, Östberg, Salda i drugi..

Proces ventilacije u zgradama izmjenjivanje je unutarnjeg onečišćenog zraka s vanjskim svježim zrakom. To osiguravaju klima komore i uređaji za ventilaciju smješteni u strojarnici objekta. Kanali, odnosno kanalski razvodi osiguravaju distribuciju zraka do pojedinih prostora.

Kako loš zrak utječe na zdravlje?

Loš, zagušljiv zrak ljudima uzrokuje sve više zdravstvenih problema. Zbog tog zagušljivog, odnosno zagađenog zraka u neprozračenim prostorima često se pojavljuju mnogobrojni problemi koji pogoršavaju zdravlje te kratkoročno i dugoročno napadaju čovjekovu otpornost.

U njih spadaju:

  • glavobolja i kronična glavobolja
  • problemi s koncentracijom zbog čega opada produktivnost na radnom mjestu
  • iritacija oka, nosa, grla i pluća
  • astma i alergije
  • suhoća očiju
  • iznenadni umor
  • infekcije dišnog sustava

Ljudsko tijelo se hladi pomoću tri procesa; konvekcijom, radijacijom i perspiracijom. Ventilacija pospješuje sva tri procesa. Konvekcija nastupa kada se toplina odnosi od tijela preko kretanja zraka. Ako je zrak oko tijela hladniji od samog tijela, toplina tijela će se prenijeti na zrak i on će strujati prema gore. Kako taj zrak struji prema gore, novi hladniji zrak nadopunjuje njegovo mjesto i apsorbira još topline. Što se brže ovakav zrak kreće, efikasniji je proces hlađenja. Do radijacije dolazi kada se toplina prenosi između tijela i drugih objekata u prostoriji. Ako su objekti topliji od nas samih, onda će toplina ići prema nama.

Otklanjanje topline pomoću ventilacije smanjuje temperaturu krovova, zidova i pokućstva. Što su hladniji okolni objekti, manje topline ćemo privlačiti, a time i više se oslobađati svoje vlastite topline tijela. Ako su visoke temperature ili se bavimo fizičkim naporima dolazi do perspiracije tj. tjelesnog mehanizma oslobađanja topline. Možemo uštedjeti mnogo energije i novca ako prozračujemo domove umjesto da koristimo klime osim pri najvrućim danima. Prirodna ventilacija kojom se kuće održavaju na ugodnoj temperaturi tijekom ljeta postiže se pomoću vjetra i tzv. dimnjak efekta. Vjetar će strujati kroz zgrade i kuće ovisno o njegovoj orijentaciji prema istima. To znači da toplina koja se nakupi tijekom dana u kućama i zgradama se može izbaciti tijekom noći ventilacijom što posebno vrijedi za suhe klime. Ta se strategija može koristiti sve dok vlažnost u unutrašnjosti kuće ne postane neugodno visoka.